Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara 2024 faţă de anul precedent

R.S.
Miscellanea / 10 septembrie

Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara 2024 faţă de anul precedent

Vara calendaristică s-a încheiat. Deşi vacanţa a continuat în prima parte din septembrie la hotelurile rămase deschise, concluziile sezonului sunt clare în proporţie de peste 95%, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, creşterea rezervărilor pentru vacanţa de vară în România a fost în medie cu 3,8% la nivel naţional, faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor BIBI Touring Touroperator, unul dintre cei mai importanţi touroperatori specializaţi pe vacanţe turistice în România. Trendul ascendent pentru vacanţe în România a fost susţinut şi de voucherele de vacanţă a căror valoare în 2023 a fost de aproape 2 miliarde de lei.

Din perspectiva touroperatorului, pentru zona de litoral, turiştii s-au putut bucura de 4000 de unităţi clasificate cu 151.720 de locuri de cazare. Creşterea rezervărilor faţă de vara anului 2023 a fost de 8,5%, cu o durată medie a sejurului de 4,7 nopţi. Preţul mediu de persoană pentru cazare a fost de 1102 lei/sejur, în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Multe dintre hoteluri au decis să nu mărească tarifele pentru cazare, adaptând costul sejurului în funcţie de serviciile de masă oferite. În acelaşi timp s-a putut observa o creştere cu 10% a interesului turiştilor pentru hotelurile cu servicii all inclusive, dar şi o stagnare sau chiar scădere pentru hotelurile care n-au beneficiat de modernizări în ultimii ani. Cele mai căutate staţiuni pentru lunile de vară au fost Mamaia, Eforie Nord, Neptun-Olimp şi Costineşti, cu o pondere de peste 60% din totalul rezervărilor.

În ceea ce priveşte zona de munte-balneo vânzările sunt comparabile cu perioada similară din 2023. Preţul mediu pe sejur a fost de 573 lei/persoană pentru zona de munte şi de 1162 lei/persoană pentru zona de balneo, înregistrând o creştere de 6,5% faţă de anul trecut. Durata sejurului a scăzut de la 4,4 nopţi în 2023 la 4,3 în acest an. Cele mai solicitate staţiuni pentru zona de munte au fost: Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov cu un procent de 55% din totalul rezervărilor, în timp ce pentru zona de balneo, turiştii au preferat: Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata şi Băile Herculane, cu o pondere de 68% din rezervările pe aceste destinaţii.

Conform BIBI Touring Touroperator, Delta Dunării a beneficiat de cea mai mare creştere a rezervărilor faţă de vara anului trecut, în ciuda impactului negativ datorat războiului de la graniţă. Evoluţia rezervărilor a fost cu 12% mai mare având o durată medie a sejurului de 3,4 nopţi. Tariful mediu a fost de 843 lei persoană/sejur, în creştere cu 10% faţă de sezonul trecut. Cele mai solicitate destinaţii de vacanţă din Deltă au fost: Crişan, Sulina, Băltenii de Sus şi Sfântu Gheorghe cu un procent de 63% din totalul rezervărilor.

La rândul lor, vacanţele tip city-break în România, au înregistrat o creştere cu 8% faţă de vara 2023, concertele şi festivalurile muzicale, gastronomice sau medievale, contribuind la creşterea interesului pentru acest tip de vacanţă. Cluj Napoca, Constanţa, Braşov, Alba Iulia, Bucureşti şi Sighişoara sunt în topul acestor rezervări, se menţionează în comunicat.

"Au început şcolile. Cu o săptămână prea devreme pentru copiii şi turiştii care voiau să se bucure de zilele frumoase şi calde.

Vacanţa de vară s-a terminat şi apar primele concluzii despre sezonul estival 2024.

A fost complicat, cu luni de creştere a vânzărilor (ianuarie-februarie) dar şi cu scăderi (aprilie - mai - august).

Cel mai puternic impact a venit de la scăderea puterii de cumpărare şi creşterea bruscă a fiscalităţii care au afectat consumatorii dar şi operatorii din turism. Practic vânzările au înregistrat creşteri modeste în timp ce cheltuielile au fost mai mari.

Doar turismul de incoming a avut o creştere aşteptată, pentru că acest segment îşi revine mai greu după pandemie deşi nu a ajuns încă la nivelul 2018-2019.

Avem mare nevoie în continuare de voucherele de vacanţă (anul acesta dublu impozitate faţă de anul trecut, din păcate), de fonduri de dezvoltare şi de promovare.

Ce ne aşteaptă?! Un final de an electoral şi multe necunoscute.

Speranţa vine de la incoming şi de la investiţiile în noi hoteluri şi unităţi complexe, cu servicii spa şi restaurante premium.

Rezervările pentru vacanţa de iarnă sunt pe un trend de accelerare după încheierea verii.

Au început şi rezervările pentru litoral 2025, cap de afiş fiind perioadele cu festivaluri şi pachetele all inclusive. Noi hoteluri anunţă trecerea la acest sistem de servicii complete, care asigură diversitate şi încadrarea într-un buget clar pentru familiile cu copii", a declarat Adrian Voican, preşedinte Bibi Group4Travel.

Privind retrospectiv, turiştii români au fost mai atenţi cu bugetul alocat şi confortul vacanţei, chiar dacă mulţi au optat pentru cazări în hoteluri clasificate superior, cu servicii all inclusive. Vremea călduroasă şi zilele însorite au contribuit din plin la dorinţa de a pleca în vacanţă, mare parte dintre turiştii noştri alegând mai multe destinaţii de vacanţă pentru această vară, dar cu durată mai scurtă a sejurului.

O veste bună este lansarea tarifelor pentru sezonul 2025, similare cu cele din acest an. Practic hotelierii au ales să nu mărească tarifele şi să lanseze oferte speciale pentru evenimentele la care participă un număr mare de turişti. Pentru aceste pachete reducerile ajung cu până la -30%, existând deja solicitări şi vânzări, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb